Edgar over zijn opdracht bij de Rabobank

Als BI engineer het ETL-process opnieuw inrichten

Case
Rabobank
Edgar over zijn opdracht bij de Rabobank

Kan je iets vertellen over jouw interim opdracht bij de Rabobank?

De Rabobank heeft de ambitie om de meeste klantgerichte bank van Nederland en een leidende food- en agribank in de wereld te zijn. Om dit te realiseren draagt de bank bij aan duurzame welvaart en welzijn in Nederland, aan de wereldwijde food- en agri sector en versterkt het haar balans en verbetert het de performance, zodat ze een solide bank is voor de toekomst.

Een manier om deze performance te verbeteren, is door het correct rapporteren van regulatory capital data. Regulatory capital is de hoeveelheid kapitaal die een bank of andere financiële instelling moet aanhouden volgens de financiële toezichthouder. Deze data zegt iets over de financiële positie en leidt tot een risicoprofiel. Uit dit profiel blijkt ook in hoeverre er wordt bijgedragen aan duurzaamheid en de food- en agri sector.

Wat doe jij binnen dit project als BI engineer?

Tijdens mijn interim opdracht startte ik als BI engineer op de afdeling Reporting. Het team was verantwoordelijk voor het correct rapporteren van de hiervoor genoemde regulatory capital data van buitenlandse kantoren van de Rabobank. Het was mijn taak om met de tool KNIME het ETL-proces flexibeler in te richten, zodat het team wijzigingen kan aanbrengen in het dataverzamelingsproces wanneer dat nodig is.

Tijdens de eerste maanden van het project slaagden we er als team in om het ETL-proces in te richten in KNIME. In deze tool draaide nu maandelijks een geautomatiseerde process flow met als resultaat output die reporting proof was. Door de gecreëerde flexibiliteit ontstonden er vanuit de organisatie vragen om specifieke aanpassingen in het ETL-proces. Valide vragen werden afgehandeld met behulp van het flexibele element van KNIME. Denk bijvoorbeeld aan data quality issues of vernieuwingen in credit risk modellen. Daarnaast zijn we KNIME ook gaan inzetten voor het automatiseren van analyses en het versnellen van processen.

Wat heb je geleerd van deze opdracht?

Toen ik startte met dit project had ik al ervaring met ETL-processen en de implementatie hiervan, maar nog geen concrete ervaring met de tool KNIME. Gaandeweg heb ik veel geleerd over de functie en de toepassing van deze tool. Daarnaast vond ik het project leerzaam, omdat ik niet alleen focuste op de techniek, maar ook veel in contact was met de business om de klantvraag te concretiseren.

Wat vond je het leukste aan deze opdracht?

Ik vond het interessant dat ik de techniek kon combineren met mijn financieel-economische achtergrond. Hierdoor kon ik goed meedenken met de business over mogelijke technische implementaties.

Hoe draagt het netwerk aan specialisten binnen Always be learning bij aan jouw ontwikkeling?

Als specialisten delen we regelmatig kennis met elkaar. Er is altijd wel iemand die bepaalde hard skills beheerst die ik nu of in de nabije toekomst nodig zal hebben. De persoon in kwestie neemt mij mee in de tool of deelt welke training relevant kan zijn. Hierdoor kan ik vervolgens makkelijker schakelen als ik met, voor mij, nieuwe tooling ga werken.

Wil jij ook werken aan toffe opdrachten?

Spreekt dit verhaal jou aan en lijkt het je leuk om veel te leren en afwisselende opdrachten te doen? Wij zoeken goede en leuke collega’s om ons team te komen versterken : )

Kijk op onze vacaturepagina voor meer informatie over hoe het is om bij ons te werken en de openstaande vacatures.