De economische gevolgen van corona in een Tableau dashboardDe economische gevolgen van corona in een Tableau dashboardDe economische gevolgen van corona in een Tableau dashboardDe economische gevolgen van corona in een Tableau dashboard
  • Interim specialisten
  • Vacatures
  • Blog
  • Over ons

De economische gevolgen van corona in een Tableau dashboard

closed

Alweer een dashboard met coronacijfers? Nee, dit is een dashboard dat een blik werpt op de economische gevolgen van corona, vooral op werkloosheid, arbeid, sectoren en faillissementen. Er is tot op de dag van vandaag niet zoveel bekend over de invloed van corona op de economie, dus wij kwamen met het idee om een corona dashboard te bouwen met als uitgangspunt de economische impact van corona. Een verfrissing toch?

Tegenwoordig ontkom je er niet aan, je wordt overspoeld met cijfertjes over corona. Het aantal gevallen, het aantal ziekenhuis opnames, het aantal overledenen… . Vaak kunnen we de cijfers niet goed in context plaatsen en al helemaal niet als het gaat om de economische impact van corona, want tot op de dag van vandaag is daar nog steeds een groot gebrek aan inzichten.

We weten dat de horeca het zwaar heeft, en andere sectoren niettemin, maar wat is de impact van corona op de hele economie? Doordat er zoveel informatie is, is het ook niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Speciaal hiervoor hebben wij een dashboard gebouwd met de laatste cijfers over hoe het met de economie gesteld is.

Wat is een dashboard? Wat is Tableau?

Een dashboard is heel simpel een instrument dat gebruikt wordt om inzichten te laten zien uit data. Er bestaat een aantal tools die het makkelijk maken om dashboards te bouwen, waarbij PowerBI, QlikView en Tableau de meest populaire tools zijn.

In een tool als Tableau kan data worden ingeladen en vervolgens gevisualiseerd worden doordat data in de achtergrond geaggregeerd wordt, een beetje net als een pivot table in Excel. Tableau kent een hele gebruiksvriendelijke interface en je kunt er hele fraaie visualisaties mee bouwen, vandaar dat wij voorkeur geven voor deze tool.

Hoe komen we aan data?

Je hebt waarschijnlijk al een keertje gekeken naar het corona dashboard van de overheid. Ook het RIVM heeft een aparte pagina voor corona waar het de meeste actuele informatie publiceert. Nochtans is er vrij weinig onderzoek gedaan naar de economische impact van corona op de maatschappij, en specifiek op het arbeidsvolume, het aantal banen en vacatures, de toegenomen werkloosheid en het aantal faillissementen.

De beste plek om data te verkrijgen over de economie is het CBS. Het dataportaal van de overheid verwijst hier ook naar. Voor corona data gebruiken we uiteraard RIVM als bron. In het vervolg gebruiken wij als uitgangspunt de situatie in December van 2019 of het laatste kwartaal van 2019.


Arbeid en werkloosheid

Je kunt de tabbladen bovenin de visualisatie gebruiken om het dashboard verder te ontdekken. Op het moment van schrijven staat de werkloosheid op 4,34 %. De werkloosheid is met 1,10 % gestegen, waarbij vooral onder jongeren (leeftijdscategorie 15 tot 25) de werkloosheid het meeste is toegenomen met 3,4% en op dit moment op 10,15% staat.

Onder alle leeftijdscategorieën zien we een stijging in het aantal WW-uitkeringen. Sinds de komst van corona, zijn er maar liefst 237,600 (!) nieuwe WW-uitkeringen aangevraagd.

Regionaal zien we dat er niet veel verschillen zijn tussen de provincies als het gaat om werkloosheid.

Baanverlies

Het aantal banen dat geschrapt is sinds de uitbraak van corona is maar liefst 110,000. Vooral de uitzendbureaus, zakelijke dienstverlening, de handel en de horeca hebben het zwaarst, waarbij respectievelijk 16,65%, 5,12% en 1,26% minder banen zijn.

Het aantal ontstane, openstaande en vervulde vacatures is ook gedaald, alle drie zijn met ongeveer 20% gedaald in de eerste twee kwartalen van 2020.

Faillissementen

Het aantal faillissementen is enorm meegevallen, wat hoogstwaarschijnlijk komt door de overheidssteun aan het MKB. Regionaal zijn er natuurlijk wel verschillen te zien, maar dat komt ook omdat de Randstad de grootste concentratie aan bedrijven heeft.

Conclusie

Wij hopen dat het dashboard nieuwe inzichten geeft in niet alleen de verspreiding en de menselijke tol van corona, maar ook inzichten geeft in de impact op de economie en maatschappij.

Deze post is gepubliceerd in December 2020 door Jovan Gligorevic, Data Scientist bij Always be Learning.

Bronnen

CBS & RIVM

Arbeidsdeelname; kerncijfers

Arbeidsdeelname; provincie

Arbeidsdeelname en werkloosheid per maand

Arbeidsvolume; bedrijfstak, kwartalen, nationale rekeningen

Faillissementen; kerncijfers

Statline – Ondernemersvertrouwen;regio

Statline – Ondernemersvertrouwen; bedrijfstakken (SBI 2008)

Statline – Producentenvertrouwen; stemmingsindicator van de industrie, bedrijfstak

Vacatures; stroomcijfers, seizoengecorrigeerd

Personen met WW-uitkering; geslacht, leeftijd, migratieachtergrond

COVID-19 Activity Extract

COVID-19_aantallen_gemeenten_per_dag

COVID-19_casus_landelijk

 

Related posts

Edgar BI engineer Rabobank

Edgar BI engineer Rabobank

4 augustus 2022

Edgar over zijn opdracht bij de Rabobank als BI engineer


Read more
Data scientist Esther

Data scientist Esther

1 juni 2022

Esther over haar opdracht bij VodafoneZiggo als Product Owner & Senior Data analist


Read more
Data scientist Tim

Data scientist Tim

13 september 2021

Data scientist Tim bij Almere City FC


Read more

Always be learning B.V.

Fred. Roeskestraat 99, 1076 EE Amsterdam

Tel: +31 20 764 0945​

contact@alwaysbelearning.nl

 

 

Onderdeel van het MakerStreet collectief.

Lees hier ons Privacy statement.